Krúdy-idézet

„LÉGY VÍG, MINT ÉN. HISZ SENKI SE VEHETI EL TŐLÜNK AZT, AMI EGYEDÜL A MIÉNK:EMLÉKEINKET.” Krúdy Gyula

2013. február 21., csütörtök

ÖRÖKKÖN ÉLSZ MAJD VÉN TABÁN........


Örökkön élsz majd,vén Tabán…”

A Tabán Múzeum és a Tabán Társaság Egyesület ( 2002-2012)

Az örökkön élő Tabán életében semmi az a 10 év amit a Tabán múzeumban eltöltöttünk.
Néhány emlékemet –csak a jókat és a szépeket- azért idézem fel, hogy megmaradjon a lelkekben , megmaradjon és tovább élhessen. Amit most a tabananno honlapján bemutatunk a múzeum utolsó hetében készült –köszönet Kaszás Ferencnek és Kaszás Gergelynek- tehát beléphetünk a régi – már nem létező- Tabán Múzeumba.

Fischer Árpád helytörténész tabáni gyűjteményéből készült a kiállítás 2002.-ben az akkor elkészült épületegyüttesben a belső udvarból nyíló két volt pincehelységben. A tervezés folyamán elsődleges szempont volt, hogy olyan komplex tér jöjjön létre- ahol a Tabán története, az aktuális kamara kiállítások, a rendezvények helyszíne – mind helyet kap. Fontos volt a modern installáció és a boltíves tér összhangja, a modern üveges vitrinek beállítása, a tabáni muzsika és a filmek szerepe.
A megnyitót Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester tartotta- tömegek jöttek el. Fischer Árpád még megérte ezt a pillanatot.
Vecsey András sok éves küzdelme- hogy legyen múzeum itt- nem volt hiába való.
Amikor már a látogatók és múltidéző tabániak nagyon sokan voltak elkezdtem egy nagy regiszteres füzetbe vezetni a neveket, a címeket, a történeteket.
A civil egyesület alapításának nagy lehetősége azokban a hetekben körvonalazódott.
Megjelent Lendvay Jánosné és elmondta, hogy az ő nagybátyja volt az utolsó várkapitány: Szabó László és hoz a múzeumnak sok tabáni akvarelt . jött Ulrich Zsuzsa és hozott régi újságcikkeket és egy vendégkönyvet – az ő családja volt az utolsó tulajdonosa a „Háromcsörű kacsa” vendéglőnek a Döbrentei utca 9 –ben . Saly Noémi egy szép pulikutya kiséretében egy nagy dobozzal jelent meg abban minden Tabánnal kapcsolatos könyvét áthozta- hiszen szemben lakik a múzeummal. Sok sok látogató ült le és mesélt, mesélt ,mesélt…
Major Gyula és Urosevics Daniló a német és a szerb kisebbségi önkormányzat elnökei sok dokumentummal és tervvel jöttek. Kováts Albert három albumát ajánlotta fel – amiben több száz tabáni fotó volt .Delényi Éva a Kemper kalapos dédunokája sok használati tárgyat adományozott. Bubics József szép tabáni képeit hozta letétbe.
Előkerültek az emlékek és volt hova hozni, volt egy hely ahol biztonságban tudták a tabáni emlékeket.
A Tabán Társaság Egyesület Dr .Szigeti Magdolna ügyvéd segítségével megalakult és elkezdődött az a folyamat ami a tabániak és a Tabán rajongók körének számtalan szép délutánt, irodalmi, zenei és művész élményt adott.
Megrendeztük minden évben Virág Benedek versének ihletésére az adventi „Békesség- óhajtást”, Lukin László karnagy és Sebestyén Márta közreműködésével, több ízben Dr. Köteles György köszöntőjével. Az „egy poéta- egy piktor” sorozatunkban, régi , híres tabániakat : költőket, írókat, fotóművészeket  mutattunk be és kiemelten foglalkoztunk Virág Benedekkel, Kazinczy Ferenccel, Krúdy Gyulával, Balogh Rudolffal, Grexa Gyulával,Széchenyi Istvánnal, Evlia Cselebivel.
A régi tabáni farsangok, a szüreti mulatságok újra feltámadtak. Sudár Annamária előadóművész sok szép órát szerzett az évek folyamán, fergeteges Dorottya előadásával , a magyar nyelvemlékeket bemutató délutánjával és az adventi „A várakozás zsoltára” c. összeállításával.
A „virtuális Tabán” Lenkei Ákos diplomamunkája – amit a Tabán Társaság támogatásával valósított meg és fejlesztett tovább- virtuális Tabán atlasz címmel. Több száz fotó és több időintervallumban kereshető utcák, terek kerültek fel a világhálóra.
A népünnepélyek, búcsúk, vásárok mai formái alakultak ki- a „Tabáni regatta és fesztivál”, a tabáni „Krumpli búcsú” és a tabáni karácsonyi rendezvényen.
 Évekig a „Háromcsőrű kacsa estek” mulattatták a tabániakat- a Tabáni Terasz étterem borozójában- a Kiskunfélegyházáról, az Integrál Áfész jóvoltából kapott-szép magyar kacsákkal.
A Tabáni Hajós Egylet 2004 ben alakult és több alkalommal az angliai Marlow városában megrendezett regattán szerepelt- és sok aranyéremmel tért haza.
Az angliai evezősöket pedig mi fogadtuk és rendeztük meg részvételükkel a „Tabáni regatta és fesztivált”.
Meghívtunk szlovák történészeket, a Francia Intézet igazgatóját, a Török Nagykövetet,
tudósokat, külföldi és magyar írókat, zenészeket. Számtalan könyvbemutatót tartottunk és néhány éve ,miután egy pianínót is kaptunk remek zongora koncertek is voltak
Meghitt kapcsolatot ápoltunk a Magyar Pálos Renddel- Virág Benedek emléktáblájának felszentelésekor, Dióskálon a szoboravatáskor, majd a Pálosok történetével megismertető rendfőnök Bátor Botond atya előadásakor.
Sok közintézmény, könyvtár, múzeum segített minket: a Budapesti Történeti Múzeum , a Petőfi Irodalmi Múzeum , az Országos Széchenyi Könyvtár, a Francia Intézet, a Szlovák Kulturális Intézet, a Georgikon Egyetem , az ELTE török tanszéke, az ELTE térképészeti tanszéke, a Tűzoltó Múzeum, a Magyar Evezős Szövetség.
Több tucat videofilmet vettünk fel a „Tabán tanúi” sorozatban és a Tabán Társaság Egyesület 8 Tabáni füzetet adott ki- amelyet a tagok ingyen , ünnepélyes bemutató keretében kaptak meg. A 9. füzetünk is hamarosan megjelenik „Ybl Miklós a Tabánban” címmel. A kamara kiállítás előkészületben volt- megrendezésre nem kerül már- Gerle János sajnos meghalt nemrég- a konferenciánkat a Rác fürdő termében tartottuk- sajnos a villanyt nem kapcsolták vissza még ezen a napon és vetíteni nem tudtak az építészek .
A 10 év alatt különleges találkozásaink voltak: megismerkedtünk Deli Irmával-akinek Virág Benedek volt a z üknagybácsija és nagymamája mutatta neki azt az imakönyvet ami a pálos szerzetesé volt,Turiák György nagyapja volt Turiák Ödön aki gyönyörű albumot kölcsönzött még a megnyitó előtt a múzeumnak, tabáni akvarellek és tollrajzok sokaságával,Dr. Kerényi Ferenc irodalomtörténész a Virág Benedek állandó kiállítás összeállítója sokszor megfordult nálunk,Gyurkovics Tibor szép videofilmet forgatott itt,Grexa Gyula a legendás tanár diákjai: Sediánszky János, Palojtay Béla itt voltak a tabáni fotóit bemutató tárlaton,Dr. Beck Mihály, Mohos Márta és Papp Adrienn a tabáni gyógyfürdőkről és a gyógyvizekről tartott szép előadást,Gerle János Hauszmann Alajos kiállítását rendezte,Jaskó István verseit szavalta ,Kiss Gy. László tárogatózott, Szudy János dobolt,Szakcsi Lakatos Béla zongorázott, Scholcz Péter nagybőgőn játszott,Király Miklós Liszt előadást tartott és zongorázott, a TÉKA és a MISZTRÁL együttes koncertet adott,Dr. Kalla Zsuzsa Kazinczy kiállítást, Dr. Fodor Pál és Sudár Balázs Evlia Cselebi kiállítást állított össze,Dr. Fábri Anna több könyvét mutatta be,
Dr. Hajós Tamás Clark Ádámról és családjáról tartott előadást,

Ezúton búcsúzunk a mi kis múzeumunktól és köszönjük a lehetőséget a fenntartóknak, a közreműködőknek, a látogatóknak, a Tabán Társaság tagjainak – akik , mint a Tabán Múzeum baráti köre megtöltötték a termeket, akik sokszor és sokféle kedves embernek tapsoltak önfeledten- akikkel jó volt együtt lenni- ezentúl ha emlékezni akarunk odaülhetünk külön- külön egyenként egy képernyő elé és láthatjuk a régi múzeumot és odaképzelhetjük magunkat és másokat.

Darabideig- Krúdy kedves időjelző szavával élve- 2002. áprilisától 2012. szeptemberéig volt ez a Tabán Múzeum a Döbrentei utca és Apród utca által határolt szép műemlék épületben.
 A Tabáni Terasz étterem is bezárt- a Tabán Múzeumnak is ez lett a sorsa ( tatarozás miatt zárva a gyűjtemény raktárban)-de a Tabán Társaság Egyesület életben van és lesz addig , míg a tagság úgy akarja. A 2013. éves tagdíjat (1500 Ft) a Tabán Társaság Egyesület bankszámlájára kérjük átutalni:Kérjük a név feltüntetését!
(Tabán Társaság- Budapest Bank- 10100792-04109300-01003003)
Örömmel veszünk minden megvalósítható tervet, keressük a közreműködőket és reményeink szerint az elmúlt 10 évi közös munkánk- amiért köszönet illeti dr. Lendvay Jánosné elnökhelyettest és Ulrich Zsuzsát, a társaság titkárát- nem tűnik el nyomtalanul.

Kiadjuk a Tabáni Füzeteket,szeptember 21-én megrendezzük a Tabáni Regatta és Fesztivált és szervezzük a tabáni piacot is a krumpli búcsúval együtt. Keressük a támogatókat- együttműködőket és tenni szeretnénk azért, hogy a tabáni civil élet megmaradjon.


Jankóné Pajor Ildikó
A Tabán Társaság elnöke- a Tabán Múzeum volt gyűjteményvezetője

Budapest 2013. február 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése